10 Februari: Wereld Paraplu Dag

Wereld Paraplu Dag

Heb jij wel eens stil gestaan bij Wereld Paraplu Dag? Weet jij überhaupt waarom deze dag bestaat? Wereld Paraplu Dag is te danken aan Samuel Fox, een Britse metaalontwerper, die in 1852 de paraplu ontwierp zoals wij hem nu kennen.

Tot 1852 werden paraplu’s gemaakt van houten baleinen en geolied canvas doek. Dit zorgde ervoor dat de paraplu erg zwaar was. Daarom ontwierp Samuel Fox een paraplu die bestond uit een licht maar stevig stalen frame, met een doek van lichtere stoffen zoals zijde, katoen en linnen. De stoffen waren voorzien van een waslaagje, zodat de regen toch werd tegengehouden.

Geschiedenis van de Paraplu

De paraplu stamt af van de parasol. De parasol stond heel vroeger bekend als statussymbool. Hoe witter je huid, hoe beter. Zo kon je laten zien dat je niet buiten hoefde te werken, doordat je je kon beschermen tegen de felle zon. Door de jaren heen werd de parasol ook steeds vaker als regenscherm gebruikt.

Rond 1760 werden in Frankrijk de termen paraplu en parasol wettelijk vastgelegd. Het woord paraplu is afkomstig van het Franse ‘parapluie’, wat letterlijk ‘tegen de regen’ betekent. Het woord parasol is een samenstelling van ‘para’ (stoppen) en ‘sol’ (zon).

De paraplu werd toen in Europa voornamelijk gezien als een product voor welgestelde vrouwen. Dames gebruikten de paraplu vooral als modeaccessoire en statussymbool. Mannen die een paraplu droegen werden gezien als verwijfd; zij werden liever gewoon nat of namen een taxi. Onder invloed van Jonas Hanway, een Engelse filantroop, gingen ook Britse mannen een paraplu dragen. Ze realiseerden zich dat het toch niet verkeerd was om jezelf gewoon te beschermen tegen de regen en dus niet kletsnat te worden. 

Later in de twintigste eeuw, na de Eerste Wereldoorlog, werd de paraplu toegankelijk voor iedereen. Tegenwoordig is de paraplu niet meer weg te denken op een regenachtige dag!

Zet jouw Paraplu in het Zonnetje!

De paraplu staat altijd voor je klaar, open brengt hij jou een groots gebaar. Of je nou onderweg bent naar werk, boodschappen moet doen of met de hond aan het wandelen bent, een paraplu houdt je droog. Hij beschermt je in weer en wind en brengt je droog naar je bestemming. Waardeer jouw ultieme reismaatje en haal daarom ook op 10 februari jouw mooiste paraplu tevoorschijn en paradeer samen heerlijk door de regen.

Let's start dancing in the rain! 


Newer Post